După ce s-au făcut nectarine la Negrilești și mandarine la Jelna, oamenii vor să planteze copaci exotici
Vremea caldă care întârzie să apară în zona noastră, prelungește perioada bună de plantat. Așa se face că la mare căutare în Piața Decebal sunt pomii fructiferi, arborii și arbuștii, inclusiv cei exotici. Din cauza schimbărilor climatice, în zone precum Negrișești s-au făcut nectarine și la Jelna mandarine.
Gheorghe Dolofan, care vinde în această perioadă puieți, spune că, spre deosebire de anul trecut, când lumea intrase cumva în panică după lockdown și se apucase de grădinărit de teamă că nu va mai putea cumpăra din magazine, elanul s-a mai domolit anul acesta. ”Anul trecut am vândut mai mult. Lumea acum e mai relaxată față de anul trecut, nu mai e stresul acela mare și frica de a nu mai avea”.
”Nu am adus prea multă marfă pentru că e cum e cu pandemia. Am adus puțini puieți din fiecare specie, dar, dacă se vând, vom solicita să ne mai aprovizioneze. Majoritatea puieților pe care îi avem costă 15 lei bucata. Cel mai bine se vinde cireșul, prunul, dar cineva din Jelna, care a plantat un mandarin, a mâncat fructe de pe el. Vă dați seama ce mult s-a schimbat clima? Am mai vândut kiwi, ananas, am afini canadieni, alun turcesc, alun uriaș, alun copac, trandafiri de tot felul, urcători, pitici, salcia creață care nu a fost pe piață, am un cireș amar care se găsește foarte rar, părul cu miezul roșu, părul piperat. Toate soiurile acestea de păr sunt excelente pentru dulceață, compot și țuică. Eu cred că, până de Paști se va putea planta, cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Gheorghe Dolofan.
Un bărbat din Negrilești, client vechi al său, a venit să cumpere afini, mulțumit că restul copacilor s-au prins și chiar au făcut fructe. ”Sezonul e excelent pentru plantat. Ținând cont că e frig, se prelungește perioada de plantație. Am cireși, am aluni, zmeur, mure, de toate am. Acum doi sau trei ani am luat un nectarin de la domnul Dolofan și să știți că anul trecut am mâncat primele fructe de pe el. Am luat în fiecare an și alți puieți și să știți că s-au prins. Deocamdată nu sunt probleme mari cu vremea, nu a fost chiar așa de frig ca să înghețe floarea și să cadă”, a spus el.
O femeie care muncește în Italia și s-a întors acasă odată cu pandemia, a venit să cumpere și ea pomi fructiferi. ”Am 15 ari și am platat cireși, nuci, ceva pruni. Abia am venit din Italia și am văzut că e frig și mai pot planta. Numai piersici am pus pentru că locuiesc la Chiraleș și nu cred că se prind alte specii exotice la mine, dar nici nu am încercat altceva”.
Ioan Boldi (76 de ani) din Crainimăt a adus la piață zmeur și mur de vânzare. ”Apoi aduc și pomii, treptat. Sezonul e bun de plantat pomi, nu-i bun de cartofi că-i pământul rece. M-am luat după alții și am greșit. Acum se poate planta orice, de la floare în sus. Eu nu am încercat cu portocali și cu mandarini. Cred că ei se prind acolo de unde-s. Mulți au pus, dar nu e locul lor aici. Am pus și eu unul, dar numai frunze mi-o făcut, fructul nu l-am mai găsit”.
Indiferent de ce plantați, nu uitați că trebuie să respectați câteva reguli pentru ca să vă și bucurați și de fructe. Ni le-a reamintit din Viile Tecii, Bakos Deneș: ”La pom trebuie să-i faci bălegar cu apă, să pui în groapa care o sapi mai întâi pământul de la suprafață, îl pui la fund și pe urmă îl apeși bine cu picioarele. Dacă primește aer pe lângă el, nu se prinde. După ce l-ai plantat, trebuie să-l legi de un par ca să nu-l sufle vântul, la trei ani face acolo câteva mere, dar trebuie să nu îi lași multe că se rup crengile și gata-i, se distruge. Trebuie ramificat, trebuie să te ocupi de el”.
Sezonul de plantat ar putea ține până în luna mai din cauza faptului că s-a decalat sezonul.