Zeci de oameni s-au adunat, la Budacu de Jos, într-o întâlnire cu primarul și prefectul. Care a fost motivul ???

Zeci de oameni s-au adunat, la Budacu de Jos, într-o întâlnire cu primarul și prefectul. Care a fost motivul ???
Zeci de localnici din satul Jelna, comuna Budacu de Jos, s-au adunat astăzi la căminul cultural din clădirea primăriei, într-o întâlnire cu primarul Florin Sandu Simionca și prefectul județului, Teofil Cioarbă. Întâlnirea a fost convocată la inițiativa primarului, care a dat curs sesizării mai multor cetățeni nemulțumiți. Pricina nemulțumirilor o reprezintă o familie din comună care, conform unei petiții, a pus mâna pe mai multe terenuri din zonă în mod abuziv. Felul în care cei învinuiți au pus mâna pe anumite proprietăți nu ar fi reprezentat o problemă pentru localnici dacă acest fapt nu i-ar afecta personal. Oamenii simt că le-a ajuns cuțitul la os, după ani de zile, pentru că nu mai au drum de acces către proprietățile lor și, mai mult de atât, un braț al râului Budac a fost ocupat abuziv și colmatat, așa că, la fiecare ploaie mai mare, își văd grădinile și casele inundate.
Într-o plângere semnată de peste 150 de oamnei și adresată Intituției Prefectului Bistrița-Năsăud, aceștia susțin că familia implicată în acest scandal a obținut acte de proprietate depășind suprafața la care era îndreptățită. Astfel, după cum se arată în petiție, este vorba de patru frați care au primit terenuri în intravilanul localității Jelna, ocupând un drum de acces și împiedicând, în acest fel, accesul celorlalți localnici pe terenurile lor. De asemenea, în petiție se mai arată că acești au ridicat mai multe construcții ilegale.
Dar cea mai deranjantă problemă este, pentru oamenii din Jelna, ocuparea unei zone care include un braț al râdului Budac.
Și curțile / grădinile și le-au extins, cât de mult au putut, mai mult chiar decât în actele ilegale de proprietate ce le au, ocupând părți din domeniul public, chiar și o parte din brațul râului Budac, astfel ca atunci când ploua mai tare se produc inundatii in zona, din cauza ca albia a fost ingustata prin constructiile ilegale de pe malul apei, din albia ocupata si care nici macar nu e proprietatea lor. In urma cu cativa ani, ca urmare a ingustarii albiei, apa a inundate terenul de fotbal sintetic, distrugand gazonul in totalitate, a stricat drumul Zapozii si a inundate multe beciuri ale caselor din zona. Au fost efectuate reparatii la terenul de fotbal si drum din bani publici, fara ca familia B., care prin ocuparea albiei au cauzat inundatiile, sa fie trasa la raspundere“, se arată în plângerea adresată prefectului.
Prefectul Teofil Cioarbă a avut o întâlnire cu sătenii la Căminul Cultural, unde le-a transmis că a luat la cunoștință problemele lor și i-a invitat să ia cuvântul pentru a-și argumenta plângerile. După o scurtă ședință la care au participat aproximativ 50 de oamnei, o parte din aceștia, împreună cu primarul și prefectul, s-au deplasat în teren pentru a vedea, la fața locului, proprietățile ocupate abuziv de către cei vizați de plângere. Problema este una veche, de zeci de ani, dar oamenii spun că nu au reacționat până acum pentru că, de fiecare dată când au semnalata situația au fost amenințați sau chiar agresați de către membrii acestei familii.

Problema a devenit una stringentă în ultima vreme atât din cauza inundațiilor, dar și a faptului că unii doresc să își construiască locuințe pe proprietățile lor și nu au drum de acces. Situația va fi analizată de către Instituția Prefectului și dacă actele vor dovedi că familia respectivă a ocupat proprietăți în mod ilegal, va fi silită să își demoleze construcțiile.
Redăm mai jos plângerea depusă de către locanicii din Jelna:
Subsemnații, din tabelul anexat, toți locuitori ai comunei Budacu de Jos, satul Jelna, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte:
În localitatea Jelna aplicarea legilor fondului funciar a favorizat în mod deosebit familia B.I., acestora atribuindu-li-se mai multe terenuri la care nu erau îndreptățiți.
Astfel, așa cum am aflat, s-au emis titluri de proprietate atât în favoarea lui B.I. (decedat) ca reconstituire (două titluri de prorprietate), cât și în favoarea celor patru fii ai acestuia, ca și constituire, desi, din informațiile pe care le avem, niciunul din cei patru fii, nu au îndeplinit condițiile cerute de lege pentru a fi îndreptățiți la atribuirea de teren.
În primul rând defunctului B.I. i s-au emis două titluri de proprietate, ambele depășind suprafața la care acesta era îndreptățit la reconstituire. Nu știm care sunt actele doveditoare în baza cărora s-au aprobat două titluri de proprietate, întrucât nu ni s-au pus la dispoziție de către Primăria Budacu de Jos, însă suntem convinși, cunoscând faptul că familia B. a fost tot timpul favorizată, că li s-a reconstituit o suprafață mult mai mare.  Cunoaștem că defunctul B.I. a primit titlu de proprietate și ca moștenitor, alături de frații săi, dar și singur, fiind validat pe o anexa cu terenuri IAS dar primind teren pe un alt amplasament, cu terenuri de-ale CAP!
Apoi, fiecare dintre cei patru fii ai lui B. I. au primit câte un titlu de proprietate, ca și constituire, desi, lucru cunoscut în tot satul, aceștia nu au lucrat nici măcar o zi în CAP, așa cum au declarant și ei, pe Facebook, ca nu au lucrat în CAP. S-au emis titluri ilegale numiților B.I.C., B.G.R., B.O. și B.O.. Acestora li s-au atribuit terenuri în intravilan, locuri de casă, ocupându-se chiar și un drum, astfel încât persoanele care au terenuri în acea zonă nu mai au acces la terenuri.
De asemenea, chiar la intrarea în sat dinspre Budacu de Jos li s-a emis titlu de proprietate pe un teren care a fost al Bisericii și pe care au construit casa și garaje  / ateliere / firma, cel mai probabil fără acte legale.
Și curțile / grădinile și le-au extins, cât de mult au putut, mai mult chiar decât în actele ilegale de proprietate ce le au, ocupând părți din domeniul public, chiar și o parte din brațul râului Budac, astfel ca atunci când ploua mai tare se produc inundatii in zona, din cauza ca albia a fost ingustata prin constructiile ilegale de pe malul apei, din albia ocupata si care nici macar nu e proprietatea lor. In urma cu cativa ani, ca urmare a ingustarii albiei, apa a inundate terenul de fotbal sintetic, distrugand gazonul in totalitate, a stricat drumul Zapozii si a inundate multe beciuri ale caselor din zona. Au fost efectuate reparatii la terenul de fotbal si drum din bani publici, fara ca familia B., care prin ocuparea albiei au cauzat inundatiile, sa fie trasa la raspundere.
Va rugam sa dispuneti efectuarea unor controale obiective în verificarea aspectelor semnalate si conform atributiilor Dvs sa procedati conform prevederilor legale, inclusive la anularea in instanta a titlurilor de proprietate emise ilegal.
Suntem dispusi sa protestam public fata de favorizarea acestei familii ani și ani de-a randul.
VOM REVENI CU DETALII!!!